Nagyon sok ingatlantulajdonosnak gondot okoznak az ősszel lehulló falevelek. A lehullót falevelek elégetésére nincsen lehetőség mert nemcsak, hogy tilos, de erősen levegő károsító hatású is. Ha elégetnénk a faleveleket nem kerülnének vissza a természetes körforgásba és ennek hatására nagyon sok tápanyagtól fosztanánk meg a növényeket, amelyeket később költséges megoldással, szerves vagy rosszabb esetben műtrágyával kell pótolnunk.

Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy ne kelljen ilyen környezet károsító módon megszabadulnunk a falevelektől, megoldást jelenthet a már sokak által ismert környezet és pénztárcabarát megoldás a zöldhulladékok komposztálása. Szinte nincs olyan kert tulajdonos, aki már ne hallott volna a komposztálásról, mégis viszonylag kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket. Nagyon sok tévhit kering, aminek hatására azt gondolják a kert tulajdonosok, hogy nagy szakértelmet és előkészületet igényel a komposztálás.

Ahhoz, hogy a komposztálásunk sikeres legyen a legfontosabb feltétel, hogy tudjuk, hogy milyen anyagokat lehet komposztálni és milyen anyagokat nem. A szerves anyagokat mint:

  • konyhai hulladék
  • zöldhulladék
  • egyéb (kezeltelen fa, papír, haj és köröm)

szinte kivétel nélkül belekerülhetnek a komposztáló edénybe.

Nagyon sokan félnek attól, hogy ha komposztálni során nem pusztulnak el a kártevők. Nem kell aggódnunk, hisz a helyzet jobb mind azt gondolnánk. A lebontó, kórokozó szervezetek ugyanis általában a növény egy adott életciklusában fertőzőképesek, sőt kimondottan ellenségei egymásnak. Tehát egész más szervezetek károsítanak egy élő növényt, mint amelyek a lebontást végzik a komposztban. A jó komposzt, ha megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, akkor nagy hőtermelésre képes, mely a legmakacsabb kártevőket is elpusztítja. A jó komposzt pedig ugyanúgy termel, mint azt a zöldhulladék élő állapotában tette.

Mire tudjuk a komposztot felhasználni?

A komposztnak az határozza meg a minőségét, hogy nyersanyagokat használtunk fel a készítése során. Ha helyesen állítottuk össze a halmot, gondosan forgattuk, és kellő mértékben felhevült, akkor biztos, hogy egy év alatt jó minőségű, főként nitrogént, foszfort, káliumot és mikroelemeket tartalmazó komposztot kapunk.

A tápelemek amelyeket a komposzt tartalmaz ellenállóba teszik a növényeket a kórokozók ellen és több termést hoznak. A komposzt szerkezete révén is javítja a talaj tulajdonságait, mert az lazábbá válik, gyorsabban felmelegszik, jobban tudja tárolni a vizet és a hőt, ezért növeli annak termékenységét.